Magyarország versenypozícióban az ingatlanbefektetések területén
HIPA

Magyarország versenypozícióban az ingatlanbefektetések területén

2018. 03. 14.

MIPIM 2018 Cannes HIPA Ésik Róbert

Többmillió eurós befektetéseket is Magyarországra vonzhat a főváros és négy egyetemi nagyváros (Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged) fejlesztési lehetőségeinek március 13-15. közötti bemutatkozása az idei nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon, a Cannes-i MIPIM-en. A magyarországi befektetői környezetet, a fejlesztési irányokat, a főváros beruházásait és a vidéki városok befektetési környezetét a Magyarország-standon mutatták be a szervezők, melyet közösen alakított ki Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK).

A MIPIM az európai ingatlanszektor egyik legmeghatározóbb rendezvénye

A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelynek keretében több mint negyed évszázada gyűlnek össze az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői Cannes-ban. 100 ország 3100 kiállítója vesz részt a négynapos kiállításon, amelyre több mint 24 000 szakmai látogató várható. Idén több mint 50 város jelent meg saját standdal.

A vidéki városok fokozatosan felzárkóznak Budapest mellé, így már Magyarország-szerte egységesen magas minőségű szolgáltatások, képzett munkaerő és pezsgő ingatlanpiac várja a hazai és nemzetközi befektetőket. A kiállítás ideje alatt számos szakmai látogató fordult meg a Magyarország-standon, ahol a főváros mellett a négy jelentős vidéki egyetemi város is bemutatkozott. A HIPA a következő időszakban is fontos céljának tekinti, hogy a működőtőke beruházók mellett az ingatlanpiaci szereplők és befektetők figyelmét is felhívja a Magyarországon kínálkozó további lehetőségekre

- hangsúlyozta Ésik Róbert, a HIPA elnöke.

Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze szerint Magyarország nem csak a régióban, de egész Európában versenyképes befektetési terület, amit a legutóbbi statisztikai adatok is igazolnak, miután minden idők legnagyobb növekedési ütemével, 16,7 százalékkal nőttek a beruházások 2017-ben, és ebben nagy szerepe volt az ingatlanberuházások élénkülésének. Hangsúlyozta azt is, hogy a régió országai is versengenek egymással a befektetőkért, és ezt teszik a fejlesztők is a minél kedvezőbb befektetési lehetőségek megszerzéséért. Ebben a versenyben Magyarország - különösen Budapest - kiváló helyzetben van, a gazdasági növekedés uniós átlag feletti bővülése, a bérek és a fogyasztás emelkedése, az alacsony kamatkörnyezet melletti kedvező befektetői környezet miatt. A tavalyi 2 milliárd eurós ingatlanbefektetések 90 százaléka irányult Budapestre és reményeink szerint ez a mérték idén is tartható, sőt növelhető.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke örömtelinek nevezte, hogy a főváros mellé felzárkóznak a nagy vidéki városok, amelyek közül négy egyetemi város a MIPIM-en is bemutatkozott. A CBRE legfrissebb adatai alapján ismertette, hogy az ingatlanbefektetési forgalom 2012 óta évi 25 százalékkal nőtt Közép-Európában, míg Magyarországon éves 70 százalékot ért el az ütem. A bővülés 2018-ban akár a 2012-es volumen tízszeresét is elérheti, így a piac mérete elérte a válság előtti szintet, és reményeink szerint ezen az évi 1,8-2,0 milliárd eurós szinten stabilizálódik hosszú távon. Magyarországon 2017-ben a legkedveltebbnek az irodabefektetések bizonyultak, de 2018-ban vélhetően tovább nő a hotelbefektetések részesedése. A bővülő turizmussal a szállodaépítések is felpörögnek a következő években - 2020-ig 3.000 feletti szobaszámmal gyarapodhat a budapesti hotelkínálat. A magyar piac nem túlárazott, a jó ár-érték arány miatt többen növelik a magyar ingatlanok arányát a portfólióban. Budapest a régió legnagyobb irodapiaca Varsó után - évente közel 350.000 négyzetméter területre írnak alá bérleti szerződést új cégek és a már jelenlévő vállalatok bővülései révén. A következő három évben akár 650.000 négyzetméter új iroda is épülhet Budapesten.

A MIPIM-en sikerrel mutatkoztak be a hotel, lakó-, ipari- és logisztikai ingatlanfejlesztések, a budapesti nagy ingatlanfejlesztők közül az Aternor, a Futureal-csoport, a Gránit Pólus Csoport, a GTC, a HB Reavis, a Horizon Development, a TriGranit és a WING prezentálta tervezett vagy éppen folyó fejlesztéseit, amelyek jelentősen átalakítják egy-egy budapesti városrész arculatát. A világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE legfrissebb jelentését ismertette a kiállításon, az ingatlanjog szakterületét pedig a Knight Bird & Bird Iroda képviselte a standon.