Nagymértékű könnyítések az EKD rendszerben
HIPA

Nagymértékű könnyítések az EKD rendszerben

2023. 08. 04.

A beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet (továbbiakban EKD-rendelet) módosításáról szóló 366/2023. (VIII. 3.) Korm. rendelet alapján 2023. augusztus 4-étől jelentős, a vállalkozások számára kedvező intézkedések kerültek bevezetésre az egyedi kormánydöntés (EKD) útján megítélt támogatási rendszerben. A módosítás értelmében változik a minimálisan elvárt beruházási volumen, a támogatásokhoz kapcsolódó biztosítéki rendszer, illetve Budapesten is támogathatóvá válnak megújuló energia termelésére vonatkozó beruházások. Mindezek mellett új támogatási jogcím alapján is sor kerülhet támogatás odaítélésére, amely kedvező feltételeket biztosít az ipar nulla nettó kibocsátásra való átállásához szükséges beruházásokhoz.

Az eszköz alapú beruházásokra vonatkozó új minimum volumenértékek

Az újonnan bevezetett szabályok értelmében akkor igényelhető vissza nem térítendő támogatás, ha egy beruházási projekt elszámolható költségeinek összege eléri a lentebb felsorolt értékeket, figyelembe véve a beruházás helyszínét:

  • Győrött, Székesfehérváron, Tatabányán, Szekszárdon, Kecskeméten, Szombathelyen, Veszprémben, Zalaegerszegen, Debrecenben, Szegeden és Egerben a min. 10 millió eurót,
     
  • Salgótarjánban, Miskolcon, Nyíregyházán, Békéscsabán, Pécsett, Kaposváron, Szolnokon, vagy bármely járási központban a min. 5 millió eurót,
     
  • minden más településen a min. 3 millió eurót.

Azon járási központok esetében, amelyek vármegyeszékhelynek is számítanak a magasabb előírt elszámolható költségösszeget kell figyelembe venni a támogatás igénylésének feltételeként.

Megújuló energia termelését célzó budapesti beruházások támogathatósága

A rendelet módosítása révén lehetővé válik Budapesten saját felhasználású, megújuló energia termelését szolgáló beruházások („kiegészítő energetikai beruházás”) támogatása abban az esetben, ha azokhoz kapcsolódik egy legalább ugyanakkora  értékű „főberuházás” azzal, hogy a teljes beruházás értéke eléri a min. 10 millió eurót. A főberuházásnak az EKD-rendeletben meghatározott termelő, feldolgozóipari tevékenységek legalább egyikéhez szükséges kapcsolódnia. A kiegészítő energetikai beruházásra eső utófinanszírozott támogatás intenzitása nem haladhatja meg a 30%-ot, azzal, hogy kisvállalkozás esetében 20 százalékponttal, középvállalkozások esetében pedig 10 százalékponttal növelhető a támogatás intenzitása. A támogatás maximuma 15 millió eurónak megfelelő forintösszeg lehet.

A biztosítéki rendszert érintő változások

A támogatási folyamatokhoz kapcsolódóan a biztosítéknyújtási kötelezettség továbbra is fennáll. Azonban a kötelező fenntartási időszak – nagyvállalatok esetén 5 év, kis- és középvállalatok esetén 3 év – letelte után, ha a szerződéses kötelezettségvállalások teljesültek, lehetőség van a biztosítéki érték ütemezett csökkentésére, amennyiben még nem került sor a támogatási szerződés aláírására.

Új támogatási jogcím bevezetése a nulla nettó kibocsátásra való átálláshoz szükséges beruházásokhoz (Temporary Crisis and Transition Framework - TCTF támogatás)

A klímasemleges gazdaságra történő átállást segítő stratégiai beruházásokhoz válik elérhetővé egy új fajta támogatás Magyarország egész területén. Az új jogcím szerinti támogatás az Európai Bizottság által meghatározott keretek között elsősorban hőszivattyú, akkumulátor, szolárpanelek, szélturbinák, elektrolizátorok gyártásához, ezek alkatrészeinek és alapanyagainak előállításához lesz nyújtható.

A részletszabályok és a kapcsolódó további információk a HIPA honlapján Támogatási Útmutató formájában lesznek elérhetők. A rendeletmódosítás a Magyar Közlöny vonatkozó számában elérhető a kapcsolódó linken.