Újabb elektromobilitáshoz kapcsolódó beruházás Magyarországon - VIDEÓ RIPORT

Újabb elektromobilitáshoz kapcsolódó beruházás Magyarországon - VIDEÓ RIPORT

2018. 11. 07.

Jongwoo Kim, elnök, Doosan Corporation Europe & Doosan Energy Solutions

A dél–koreai Doosan Magyarországot választotta új egysége helyszínéül. A 32 milliárd forintos, 181 új munkahelyet teremtő beruházás a Tatabányai Ipari Parkban valósul meg. A 2019 második felére elkészülő új üzemben évi 50 ezer tonna vörösréz fóliát gyártanak majd elektromos autók akkumulátoraihoz. A szóban forgó éves 50 ezer tonna gyártókapacitás mintegy 2,2 millió elektromos autó akkumulátorának előállításához lenne elegendő.

A több mint 120 éves tradícióval rendelkező Doosan-csoport piaci erejét jelzi, hogy közel 40 országban vannak jelen, 2017-es árbevételük megközelítette a 16 milliárd dollárt, továbbá mintegy 37.900 főt foglalkoztatnak világszerte. A Doosan több gazdasági területen is képviselteti magát az építőipartól az elektronikai iparig.

Az új beruházással a vállalat az elektronikai szektorát erősíti tovább, mely üzletágban jelenleg 7 országban termel és összesen 2030 embert foglalkoztat. Partnerei között ott van a Samsung, az Apple, a Huawei, az Intel, az SK Innovation, a Cisco, a Nokia és a Facebook is. 21 országban 137 cég vásárol összesen tőlük. Új utakat keresve az autóipar és az 5G területén szeretnének fejleszteni.

A magyarországi beruházásnak köszönhetően a Doosan a rézfólia egyetlen beszállítójává válhat Európában, így kedvező pozícióból vághatnak majd neki az amerikai és a kínai terjeszkedésnek is a jövőben.

Az elmúlt években számos, az elektromobilitáshoz köthető beruházás indult el Magyarországon. A tavalyi évben nyitotta meg a Samsung SDI a gödi akkumulátorgyárát, idén márciusban az SK Innovation bejelentette, hogy akkumulátorcella-gyárat létesít Komáromban, míg a szintén dél-koreai Shinheung akkumulátor-alkatrész gyárában idén tavasszal indult be a termelés. Továbbá ugyancsak tavasszal tették le a japán GS Yuasa vállalat miskolci lítium-ion akkumulátor-gyártó üzemének alapkövét.

Magyarországnak az elmúlt évtizedekben kifejezetten élénk gazdasági kapcsolatot sikerült kiépítenie Dél-Koreával, az ázsiai ország a 12. legjelentősebb befektető Magyarországon, emellett már két koreai vállalat is a Kormány stratégiai partnerei közé tartozik (Hankook és Samsung).

Kapcsolódó cikkek