Újabb épülettel bővül a Richter Gedeon debreceni biotechnológiai üzeme - VIDEÓRIPORT

Újabb épülettel bővül a Richter Gedeon debreceni biotechnológiai üzeme - VIDEÓRIPORT

2020. 09. 30.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Átadták a Richter Gedeon többfunkciós, közösségi és irodakomplexumát Debrecenben. Az épület egy 15 milliárd forint értékű kapacitásfejlesztési beruházási program keretében épült fel Magyarország egyetlen biotechnológia telephelyén, amely a közép-kelet-európai régióban is egyedülállónak számít azzal, hogy egyetlen helyen történik a sejtvonal kutatás-fejlesztés, a gyártás és a minőség-ellenőrzés.

Magyarország egyik patinás gyógyszeripari vállalatát 1901-ben alapította Richter Gedeon gyógyszerész, amikor megvásárolta a mai napig a vállalathoz tartozó Sas Patikát, melynek laboratóriumában nem csak saját cége, de az egész magyar gyógyszeripar alapjait is megteremtette. A Richter leányvállalatai napjainkban több mint 40 országban vannak jelen, összesen 5 gyártóhellyel, 29 képviseleti irodával, valamint 38 kereskedelmi leány- és nagykereskedelmi vállalattal. Magyarországon Dorogon, Debrecenben, Kővágószőlősön és Szegeden rendelkezik fióktelepekkel, ezen helyszíneken több mint 200 féle gyógyszert gyárt, között originális, generikus és licenckészítményeket.

A gyógyszeripar egyik új, hatalmas potenciált rejtő területe a biotechnológiai úton előállított gyógyszerek piaca. Napjainkban globálisan a 10 legnagyobb forgalmú gyógyszer közül 7 biotechnológiai eredetű. Ezt a jelentőségét felismerve 2006-ban stratégiai döntést hozott a Richter Gedeon, és jelentős beruházásokat eszközölve nyitott a terület irányába. Ezen lépés eredménye a debreceni biotechnológiai üzem, amely 2012-ben kezdte meg működését, és folyamatosan fejlődik: először a bioszimiláris hatóanyagot fejlesztő és gyártó részleg bővült tovább, majd megnyílt a K+F feladatokat ellátó Molekuláris Biológiai Laboratórium.

A most átadott fejlesztés egy 15 milliárd forint értékű, átfogó kapacitásbővítő program része, melynek fő pillérei a nemzetközi versenyképesség, a magyarországi innováció és a hazai szellemi teljesítmény. A 3500 négyzetméter alapterületű, épületkomplexumban a 72 irodai munkaállomás mellett tárgyalók, konferenciaterem, étterem, üzemorvosi rendelő, gépészeti-, elektromos és hálózati rendszerekhez szükséges helyiségek kerültek kialakításra. A Richter elkötelezett az innovatív, környezettudatos megoldások használata iránt, így az épület villamos energia igényének jelentős részét a tetőn elhelyezett napelempark biztosítja.

Ezekkel a lépésekkel a debreceni beruházások összértéke immár meghaladta a 40 milliárd forintot és létrejött Magyarország egyetlen biotechnológia telephelye, amely a közép-kelet-európai régióban is egyedülállónak számít azzal, hogy egyetlen helyen történik a sejtvonal kutatás-fejlesztés, a gyártás és a minőség-ellenőrzés.

A gyártásorientált magyar gazdaság egyre inkább az innováció, a kutatás és a fejlesztés által inspirált gazdaság irányába halad. A gyógyszeripari fejlesztések kitörési pontot jelenthetnek a magyar gazdaságnak: bevételarányosan az ebben a szektorban szereplő vállalatok költik a legtöbbet innovációra. 2019-ben a magyar gyógyszeripar soha nem látott mennyiségben exportált, így a magyar gyógyszeripari kivitel világszinten a 18. helyen áll, és a világ 130 országában használnak Magyarországon gyártott gyógyszereket.