Újabb dél-koreai vállalat lép a hazai elektromobilitási piacra - VIDEÓRIPORT

Újabb dél-koreai vállalat lép a hazai elektromobilitási piacra - VIDEÓRIPORT

2020. 02. 24.

Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes

Akkumulátorokhoz szükséges alumínium anódfóliát gyárt hamarosan a Lotte Aluminium Tatabányán. A 44 milliárd forint értékű beruházás keretében felépülő zöldmezős gyártóüzem 107 fő számára biztosít majd munkalehetőséget a régióban.

Az eredetileg 1966-ban, Szöulban alapított Lotte Aluminium elsősorban alumíniumfólia, csomagolóanyagok, kartondobozok, konzervdobozok és műanyag palackok gyártásával foglalkozik. A társaság székhelye ma is Dél-Koreában található, ezen kívül Kínában és Indonéziában vannak jelen gyártósorokkal. A vállalat tervei szerint a most bejelentett üzemben a gyártás 2021 júniusában kezdődhet meg.

Dél-Korea jelenleg a 11. legjelentősebb befektető Magyarországon, emellett a távol-keleti ország két vállalata (Hankook és Samsung) már most is hazánk stratégiai partnere. 2017-ben a Samsung SDI Gödön nyitotta meg akkumulátor gyárát, azóta pedig számos olyan beruházásról számolhattunk be, amelyeknek köszönhetően tovább erősíthetjük pozíciónkat ebben a szektorban. 2018 márciusában jelentettük be, hogy az SK Innovation akkumulátorcella-gyárat létesít Komáromban, míg a szintén dél-koreai Shinheung akkumulátor-alkatrész gyárában is 2018-ban indult be a termelés. Tavaly októberben pedig a Samsung SDI gödi bővítéséről számolhattunk be, amely 1200 új munkahelyet teremt.

Tatabányán az elmúlt években több komoly beruházás is otthonra talált: 2019-ben fejezte be harmadik nagy fejlesztését a gumiabroncsok piacán vezető pozíciót betöltő Bridgestone, ugyancsak 2019-ben tették le a dél-koreai Doosan rézfóliagyártó-üzemének alapkövét, az elektronikai eszközöket gyártó Sanmina pedig 2018-ban döntött úgy, hogy 6,2 milliárd forintból fejleszti tatabányai gyárát. Továbbá idén februárban jelentették be a szintén dél-koreai Soulbrain elektrolit-gyártáshoz kapcsolódó beruházását.

2018-ban az elektronikai szektor által előállított hozzáadott érték a teljes nemzetgazdasági hozzáadott érték 3,1 százalékát érte el. 2018-ban 10,6 százalékos növekedést ért el az ágazat, 2019-ben pedig még ezt is felülmúló, 10,8 százalékos erősödés volt tapasztalható. A szektor termelési értéke tavaly 5623,5 milliárd forintot ért el.

Kapcsolódó cikkek