Tovább bővül az MI-alapú gyártás a Bridgestone tatabányai egységében - VIDEÓRIPORT

Tovább bővül az MI-alapú gyártás a Bridgestone tatabányai egységében - VIDEÓRIPORT

2019. 09. 03.

Topolcsik Melinda, a Bridgestone magyarországi ügyvezetője és Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszterA Bridgestone legújabb magyarországi beruházásának eredményeként már minden második hazánkban gyártott prémium gumiabroncsuk mesterséges intelligencia alapú, digitális gyártástechnológiával készül, így a gyártókapacitás 2020-tól eléri a 7,2 millió abroncs/év mennyiséget. A növekvő kapacitás kiszolgálása érdekében a 9,2 milliárd forintos fejlesztés második lépéseként a japán vállalat másfélszeresére növelte tatabányai üzemének raktárkapacitását, amely így meghaladja a 600 000 gumiabroncsot.

A tokiói székhelyű Bridgestone a világ vezető gumiabroncsgyártó vállalata. Az abroncsgyártás a japán konszern termékkörének 80%-át teszi ki, míg a fennmaradó részt gépkocsik gumi alkatrészei, ipari gumitermékek, vegyszerek, illetve sporttermékek alkotják. A Bridgestone világszerte 26 országban több mint 180 gyáregységgel és K+F központtal van jelen, gumiabroncsait 150 országban forgalmazzák. A vállalat 2018 év végi adatai szerint több mint 143 000 főt foglalkoztat világszerte.

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2006-ban kezdte meg működését, és napjainkra Magyarország egyik legnagyobb abroncsgyárává vált. Alapítása óta a vállalat munkavállalóinak száma több mint kétszeresére emelkedett: az induláskor 361 munkavállalóval kezdődött meg a termelés, addig mára mintegy 1200-an dolgoznak a 230 féle méretben készülő, prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű, személyautó, SUV és kisteherautó abroncsok gyártásán. A Bridgestone 2013 óta a magyar kormány stratégiai partnere, beszállítói hálózatát ennek megfelelően mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől 2018-ban 4,6 milliárd forint értékben vásároltak árukat és szolgáltatásokat.

Az elmúlt tíz év során a japán vállalat összesen 430 millió eurót fordított a tatabányai üzemeinek és gyártási technológiájának fejlesztésére, amely így nemzetközi szinten is az egyik legkorszerűbbnek számít. A most lezárult 9,2 milliárd forint értékű projekt keretében emelték a Japánon kívül kizárólag Magyarországon használt, mesterséges intelligencia alapú, digitális EXAMATION gyártástechnológiáját használó gépek gyártókapacitását, így a tatabányai gyár termékeinek 60%-a ma már ezzel a technológiával készül, valamint a gyártási volumen 2020-ra eléri éves szinten a 7,2 millió darabos mennyiséget.

A projekt második elemként, a nagyobb volumen hatékony kezelése érdekében felépült egy új, 180 000 darab abroncs tárolására alkalmas, 10 000 négyzetméteres raktár, amellyel másfélszeresére, 600 000 darabra nő a teljes raktárkapacitás Tatabányán. A beruházások eredményeként 1200 főre bővülő dolgozói létszám kiszolgálásra pedig új oktató és öltöző helyiségeket is létesítettek.

Kapcsolódó cikkek